Terhesseg cukorbetegen

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvos az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel foglalkozik. Emellett túlsúlyos pácienseket egyénre szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segíti. Kérdéseiket ezekben a témákban várja.

Jo napot. A parom 5 hetes terhes es 1-es tipusu cukorbeteg valamint Addison szinromaja is van. A dieta betartas mellett is 1-2 orara felmegy a cukra 15-re, van ugy hogy nem is eszik es ugy is. Valamint indok nelkul leeseik 2-ig. Ez altalaban csak fel ora aztan normal ertek. A nap 80-85%-ban jo a cukrai. Artalmas lehet e ennek ellenere is a babara, fejlodesere? Koszonom a valaszt

Hozzászólások

Dr Tänczer Tímea
2019. október 01. - 19:48
Kedves Csaba!
Mind az 1-es típusú cukorbetegség, mind az Addison szindróma kezelése igen nehéz és összetett feladat. Az átmeneti vércukor emelkedését a szteroid szedése, illetve egy korábbi hipoglikémia is is okozhatja. A szteroid szedését igen nehéz összehangolni a diétával és az inzulin kezeléssel. Mindenképpen 1-es típusú cukorbeteg terheseket is ellátó szakellátó helyen van a helye. Mind az emelkedett, mind a kórosan alacsony vércukor értékek fokozzák a terhességi kockázatot, cél a vércukor értékek normál tartományban tartása a nap 24 órájában, ezt jól tükrözi a HbA1c és a fruktózamin megfelelő szintje is. A vércukorszint folyamatosan változik, a tartósan emelkedett vércukor mindenképpen nagyobb kockázattal jár, mint egy pillanatnyi emelkedett érték.