tájékoztatás

A humánerőforrás rendszerfejlesztő válaszol

A humánerőforrás rendszerfejlesztő válaszol

Szakértőnk humánerőforrás hasznosulással kapcsolatos kérdésekre válaszol. A munkavállalói és vezetői oldalon felmerülő mediálás, konfliktuskezelés, szervezetfejlesztés, új munkaerő integrálása, generációs együtthatás munkahelyi környezetben, munkahelyi csapat kialakítása és átalakítása, átszervezésből adódó munkaerő változások, családi vállalkozásokban felmerülő szervezetfejlesztési-és utódlási kérdések kapcsán  kaphatnak válaszokat.

Mi az az Űr Lexus?

Hozzászólások

Csaba Beatrix
2017. június 30. - 20:46

Az Űr Lexus kifejezést az Élet-építők blogban említettem. Egyfajta döntési és viselkedési attitűddel rendelkező szemléletmód.
Az Űr-Lexus viselkedési minta az alábbi összetevőket tartalmazza: erős morális attitűd, a meglévő, már kialakult szokásjogokat ismeri. A morálisan is jól működő mintákat elismeri, ugyanakkor nem ragaszkodik mindenáron a múltban kialakult szokásjog alapú döntéshozatalhoz, amennyiben az a szokásjog már nem szolgálja a célt, amiért létrejött. Ismeri az új fejlesztéseket, innovatív gondolkodásmóddal rendelkezik, ezért nem áll útjába a haladásnak, fejlesztésnek akkor sem, amikor az adott módszer, eszköztár még nem általánosan ismert és elterjedt, ugyanakkor annak hatékonysága már bizonyított. A modernizálásnak sem ad teret anélkül, hogy a hagyományos, már jól bevált értékrendet meg ne vizsgálná és át ne emelné belőle a kompatibilis részeket. Az Űr-Lexus szemléletmód ötvözi az érték alapú világnézetet a fejlődési képességgel. Ezért az ezzel a képesség együttessel rendelkező ember a generációs együttműködésekben is zökkenő mentesebben vesz részt. Akkor is, ha a másik érintett fél akár korosztállyal fiatalabb nála.
Ha mindezt beforgatjuk a munka világába, akkor nem kétséges, hogy az Űr-Lexus szemléletmód korosztálytól függetlenül rendkívül előnyös tulajdonság-együttes. Vezetői pozícióban, középvezetői beosztásban, vagy beosztotti szinten egyaránt előnyös működési mód. Értéke ennek a hozzáállásnak a munkavállalás területén, hogy az Űr-Lexus tulajdonsággal bíró emberek elkötelezettek, lojálisak, képesek jól betagozódni a céges hierarchiába függetlenül attól, milyen méretű a cég. Kifejezetten képesek csapatban működni, kooperatívak, ugyanakkor rendelkeznek az autonómia igényével. Azonban az önállóságra való képességüket proaktív módon forgatják be a célalkotásba és a megvalósításba. Kifejezetten termékeny emberek a kreativitás területén. Mindezzel együtt képesek a rendszer szemléletre, ezért értik és jól képviselik a vállalat/cég/intézmény központi célrendszerét is mindaddig, amíg az valóban szolgálja az eredményességet. Az öncélú célalkotást nem támogatják. Kifejezetten eredmény orientált emberek, de sosem támogatják a mindenáron / bármi áron működő döntéshozatali attitűdöt. Intézményi keretekben is megvalósítható ez a szemléletmód. Magánvállalkozások esetén komoly produktivitást eredményezhet. Családi vállalkozásoknál pedig az innováció záloga lehet.