régi biztosítás

A vezető pénzügyi tanácsadó válaszol

A vezető pénzügyi tanácsadó válaszol

Szakértőnk nyugdíj - élet-és baleset biztosítással összefüggő témákban segíti olvasóink tájékozódását. Segítségével lehetőség nyílik egy korszerű és pénzügyileg is reális megtérülésű portfólió kialakítására.

 

Tisztelt Zahorán úr! Van egy elérési életbiztosításom, mely 7 év múlva jár le, 8 éve kötöttem. Úgy látom, nem olyan ütemben növekszik a megtakarítási része, mint amit ígértek, illetve várható volt. Ön szerint át lehetne váltani egy korszerűbb megoldásra, vagy mondjam fel és kössek valami újat? A célom az, hogy egy nagyobb összeget takarítsak meg, ami ha lejár, betenném valami nyugdíj-előtakarékossági formába. 43 éves vagyok. Köszönöm a válaszát. Zoltán.

Hozzászólások

Zahorán János
2017. március 27. - 19:23
Kedves Zoltán!

Köszönettel veszem érdeklődését. Néhány dolgot érdemes lenne tisztázni a végleges válasz előtt:

1. Hagyományos vagy befektetési alapokhoz kötött (unit-linked) biztosítási szerződése van? Ha hagyományos, akkor az tartani fogja a kötvényillusztrációban leírtakat, mert nem függ a befektetési piac alakulásától az értéke.
Ha unit-linked, akkor akár jelentős eltérés is előfordulhat. Ez esetben érdemes a Tanácsadójával egyeztetni az Ön kockázatvállaló hajlandóságát, és a befektetési piacok várható alakulását. (a 2007.-es cikkem a napokban folytatódik 2017.-el, komoly csökkenés várható a következő 18 hónapban)

2. A jelenlegi vagyon megosztása is fontos, azaz (ha unit-linked termék), akkor milyen alapokban van az Ön pénze?

3. Az új megtakarítási céloknak mindig összhangban kell lenni az eredti tervvel, ha az élethelyzete nem változott meg drasztikusan.

4. A meglévő termék felbontását nem javaslom, számolnia kell a visszavásárlási érték (csökkentett érték kifizetésével). Egy profi Tanácsadó fel tudja mérni az igényeit, és a meglévő termék mellett akár párhuzamosan javasol egy Nyugdíjbiztosítást is, ahol már idéntől él az SZJA visszaigénylési lehetőség, és a TKM plafon miatt a sokkal alacsonyabb költségek. Az Ön életkorában ez egy logikus lépésnek tűnik!

Bízom benne, hogy tudtam segíteni Önnek. Ha további kérdése adódik, állok szíves rendelkezésére (zahoran.janos@metlifenet.hu).

Üdvözlettel a legjobbakat kívánva,