Munkahely keresés

A munkaerő kiválasztási specialista válaszol

A munkaerő kiválasztási specialista válaszol

Vitos Albert munkaerő-közvetítési vezető segítséget nyújt az álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben: önéletrajz és motivációs levél írása, hogyan kell felkészülni az álláskeresésre, illetve az interjúztatás folyamatára.

Munkajogi témákban kérjük, keressenek fel munkajoggal foglalkozó szakértőt.

Tisztelt Vitos úr! Szeretném a véleményét kérni arról a jelenségről, hogy már bárki betölthet bármilyen pozíciót? Én keményen tanultam és dolgoztam azért, hogy előre léphessek, 17 éves munkatapasztalatom van. A fizetésem pedig nagyságrendekkel kisebb, mint ez utóbbi két évben érkezett, nálam jóval tapasztalatlanabb munkatársaké, akiket ráadásul én oktatok. Ennyire nincs valóban megfelelő tudású ember, mégis sokat kell nekik fizetni? Találkozott a jelenséggel? Mit mondhatnék a főnökömnek? Üdv, Éva

Hozzászólások

Vitos Albert
2017. október 31. - 12:04
Kedves Éva,

Egy eléggé aktuális viszont roppant kényes témát érintett. Találkoztam a jelenséggel, sőt akár majdnem mindennaposnak is mondhatnám. Nem tudom mennyire követi a munkaerőpiac változásait, melyek az elmúlt időben eléggé felgyorsultak és jelentősen megváltoztak. Sok forrásból hallani, hogy nagy a munkaerőhiány, ennek ellenére sok álláskereső is akad egyes területeken. Vannak viszont hiányszakmák, ahol a jól képzett szakemberek meg is kérik a munkájukért a megfelelő bért és juttatásokat (néha a piaci átlag felett is), ezzel párhuzamosan viszont vannak olyan cégek, amelyek csak úgy tudnak munkavállalókat megtartani, és felvenni (gondolok itt a bővülésre), hogy versenyképesebb béreket kínálnak az újonnan érkezőknek, ellenben nem lesz megfelelő létszámú munkavállalói gárdája.
Itt jön az, hogy előfordul olyan is, hogy a régebben felvett dolgozó kevesebbet keres, mint aki újonnan jön. Véleményem szerint ez valóban nem egy etikus dolog, ami általában lojalitás-vesztést is eredményezhet, de egyfajta kényszerhelyzet a munkáltatónak. Sajnos vannak olyan munkavállalók, akik ezt a kialakult helyzetet ki is használják.
Hogy konkrét javaslatot tegyek arra, hogy a főnökének mit mondjon, ahhoz jobban kellene ismernem a helyzetét, de bátran kijelenthetem, hogy egy őszinte és jó munkakapcsolatban erről is lehet beszélni, mert nem biztos, hogy a munkáltatója kihasználni szeretné Önt az alacsonyabb bérrel, hanem egyfajta kényszerhelyzetbe van éppen, amit a munkaerőpiac generált az utóbbi időben.

Üdvözlettel: Vitos Albert