Miért nem lehet munkahelyet találni Debrecenben?

A munkaerő kiválasztási specialista válaszol

A munkaerő kiválasztási specialista válaszol

Vitos Albert munkaerő-közvetítési vezető segítséget nyújt az álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben: önéletrajz és motivációs levél írása, hogyan kell felkészülni az álláskeresésre, illetve az interjúztatás folyamatára.

Munkajogi témákban kérjük, keressenek fel munkajoggal foglalkozó szakértőt.

Tisztelt Vitos Úr! 46 éves vagyok, Debrecenben élek. Pénzintézetben dolgoztam 12 évig banki ügyintézőkén, hitelügyi előadóként, voltam gazdaság vezető óvodában, bérszámfejtő termelőszövetkezetben. Középfokú közgazdasági végzettséggel( képesített könyvelő, vállalati tervező, statisztikus) és Nemzetközi bankárképző intézetben szerzett végzettséggel rendelkezem. Január óta munkanélküli vagyok és keresem az állást, de hiába. Kb. 4-500 helyre pályáztam, volt, ahova behívtak interjúra, de döbbenet számomra, hogy ügyintézőként meghírdetett állás esetében kifogás volt, hogy nincs közüzemi számlázási gyakorlatom pl. Mit kell tennem, hogy el tudjak helyezkedni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Fehérné

Bízom abban, hogy tud valami használható tippet adni, mivel csak olyan munkahelyre pályázom, ahova megfelelő a képesítésem, szakmai gyakorlatom, mégis az állásinterjún egyéb kifogásokkal állnak elő, sajnos a HSA-nál dolgozó fiatal kolléganői is.

 

Hozzászólások

Vitos Albert
2016. március 09. - 18:15
Kedves Ibolya!

Köszönöm kérdését! Nagyon sok összetevője van annak, hogy egy cég kit választ ki a meghirdetett pozícióra. Ilyenek például: a jelölt végzettsége, meglévő tapasztalata, idegen nyelvismerete (manapság majdnem minden álláshoz elvárnak egy legalább kommunikációképes angolt, amit tesztelnek is, de azért akad egy két kivételes álláslehetőség, ahová nem szükséges idegen nyelvtudás), nem utolsó szempont a bérigény sem, a jelölt személyisége, ahhoz viszonyítva, hogy milyen a csapat akikkel majd együtt fog dolgozni, mennyire tud majd könnyen beilleszkedni, továbbá mennyire passzol a jelölthöz az adott feladatkör. Tapasztalatom az, hogy ha a jelölt nem érzi jól magát egy pozícióban - hiába jól végzi a munkáját - váltani fog egy idő után, aminek szerintem egyetlen egy vállalkozás sem örül.
Manapság a munkáltatók sok esetben "kész" embert keresnek, ami azt jelenti, hogy nem mindig van mód arra, hogy az adott szakterület specialitásaira be tudják tanítani az új kollégát. Véleményem szerint, emiatt is előfordulhatott a nemleges válasz.

Ahhoz, hogy sikeresen el tudjon helyezkedni, én azt javaslom, hogy tudatosan és célirányosan keressen állást!
Mit is jelent ez?
- Csak olyan álláshirdetéseket pályázzon meg, amire több mint 85-90%-ban megfelel, mert ellenkező esetben komolytalannak tűnhet a szándéka az adott állás iránt!
- Az önéletrajzát minden megpályázott álláshoz igazítsa, domborítsa ki azokat az erősségeit, amelyek az adott pozícióban kedvezően hatnak!
- Nézze meg, hogy minden elvárásnak megfelel-e, és a megfelelősége legyen szembetűnő az Önéletrajzában, hiszen manapság egy állásra nagyon sokan jelentkeznek, ezáltal kevés idő jut egy CV átolvasására, és az nagy segítség a HR-es számára, ha azonnal látja, hogy az adott CV megfelelő-e vagy sem.

Sok sikert kívánok a további álláskereséséhez, remélem mihamarabb sikerül megtalálnia az Ön számára megfelelő munkát!

Üdvözlettel: Vitos Albert