Hasfájás

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvos az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel foglalkozik. Emellett túlsúlyos pácienseket egyénre szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segíti. Kérdéseiket ezekben a témákban várja.

Tisztelt Doktornő! Viszonylag gyakran előfordul, hogy székelés után megfájdul a hasam, pár perctől pár óráig is eltart. Van hogy 3-4 naponta wc-zek, van hogy pár napon át minden nap, ilyenkor akár naponta kétszer is. Ezek az időszakok váltakoznak. (Gyakoribb a 3-4 naponta egy alkalom) Az is gyakori, hogy elkezd fájni jobb oldalon a bordám alatt, halad a fájdalom a bal borda alá, oldalt, köldök körül, a petefészek mellett, majd a szemérem domb jön, és utána általában wc-re megyek, van hogy "csak" gázok jönnek. Van, hogy egyből lejjebb jelennek meg a fájdalmak, ez is változó. Ez is hosszabb idő. Eleinte azt hittem valami konkrét ételt nem bírok, de bármikor jelentkezhet ez az állapot. Előfordul, hogy a hasfájás mellett hányingerem is van és szédülés is. Szeretném megkérdezni, hogy ez lehet-e IBS? Köszönöm Bernadett

Hozzászólások

Dr Tänczer Tímea
2019. április 10. - 20:00
Kedves Bernadett!
A panaszok szerteágazó volta utalhat IBS-re, de mielőtt ezt egyértelműen kimondanánk bizonyos vizsgálatok,, fizikális vizsgálat, labor, hasi Uh, elvégzése, és a kórelőzmények ismerete is szükséges. Érdemes kizárni az étel allergiákat laktóz és glutén érzékenységet is.
Üdvözlettel:
Tänczer Tímea