Kedves Gyógytornász!

Kedves gyógytornász! legyen nekem kedves válaszolni, hogy mit tegyek térdszalag műtét után, hogy tudom a leggyorsabban rehabilitálni a lábam?

Két hete volt a műtét. 42 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok, focizom, futok és teniszezem.

Köszönöm szépen, Tamás Érdről.

Hozzászólások

2015. szeptember 16. - 13:44
Kedves Tamás!

A műtétet követő 2-6 hétben a legsérülékenyebb a szalag, ezért fontos, hogy betartsa az alábbiakat: brace/rögzítő viselése az orvos által meghatározott szögben, részleges vagy teljes tehermentesítés, propriocepció fejlesztés és az ún. zárt láncú gyakorlatok végzése. Ilyen például ülő helyzetben térdhajlat alatt lévő labda leszorítása 3-5 másodpercig és lazítása, miközben a sarok nem emelkedik el a talajtól vagy háttal állva a falnak a térdhajlat és a fal közé egy labdát helyezünk és azt szorítjuk a fal irányába, miközben az érintett lábat nem terheljük vagy hátonfekvésben két talp a talajon pici távolság van közöttük és medenceemelés.
A műtét utáni 6-12 hétben el lehet kezdeni az ún. nyílt láncú gyakorlatokat ilyen például hátonfekvésben térdhajlatban átkulcsolva a láb és annak nyújtása. Óvatosan lehet az egyensúly gyakorlatokat is bevezetni, a térd végnyújtását tovább forszírozni, további izomerősítést végezni a comb feszítő, -hajlító izmokra, lábszár izmaira. Ennek az időszaknak a végére teljes térd mozgástartományt el kell érni és az izmokat megerősíteni. Ha ez megvan, akkor el lehet hagyni a mankót és normál járással járni. 3 hónap után elkezdhető a futás sima talajon.
6 hónapig további izomerősítés szükséges instabil felszínek alkalmazásával és amikor ezek a gyakorlatok már könnyedén mennek, valamint jól tudja kontrollálni a térd mozgását és nincsen fájdalom, duzzanat, akkor kezdhető az irányváltoztatásos futás, sport (tenisz, foci).
Érdemes lehet szakemberrel konzultálni a feladatok helyes kivitelezése miatt ill. egyéb problémák néha szoktak jelentkezni a rehabilitáció során pl.: térdkalács immobilitása, ami miatt a térdnyújtás mozgásterjedelme nem lesz megfelelő és ez negatívan befolyásolhatja a gyógyulást. Ilyenkor a térdkalács átmozgatása, kinesiotape használata segíthet és zökkenőmentesen folytatható tovább a rehabilitáció.
Köszönöm kérdését és mielőbbi gyógyulást, kitartást kívánok a programhoz!

Üdvözlettel:
Gurbi Judit
gyógytornász