Gesztacios Diabetesz

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvos az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel foglalkozik. Emellett túlsúlyos pácienseket egyénre szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segíti. Kérdéseiket ezekben a témákban várja.

Tisztelt Timea, Angliaban elek, es sajnos nincsen lehetosegem egy otthoni orvoshoz ellatogatni, ezert valasztottam ezt a platformot egy kis tanacsadas szempontjabol. 28ik heten elmentem glukoz tolerancia tesztre es az eredmenyeim alapjan Gesztacios Diabeteszem van. Ehomi ertek 5.5 es a ket orasi meres 7.8. A dietat szigoruan csinalom 2 hete, illetve sikerult fogynom 3 kg-ot 1 honap alatt. Bar a 7ik honapig is osszesen 4 es fel kilot hiztam. A napkozbeni eredmenyeim rendben vannak. (5.7 es 7.5 kozott)De az ehomiak nagyon valtozoak (4.8-5.9ig bezarolag). Mivel nem tudom teljesiteni mindig az 5.3 alatti erteket az ehomi meresre, ra akarnak tenni a Metformin nevu gyogyszerre (ezt azt hiszem otthon nem hasznaljak terhesseg alatt). On szerint realis ilyen ertekek mellett elfogadnom a Metformin kezelest? Sajnos nem tudom az otthoni protokollt, mikortol adnak a noknek egyaltalan inzulint a magasabb vercukorra terhesseg alatt, Koszonom a tajekoztatast Kujbus Vivien

Hozzászólások

Dr Tänczer Tímea
2020. február 12. - 20:14
Kedves Vivien!
Magyarországon GDM-ben a célértékek éhomi 5,3, evés után 1 órával 7,0 mmol/l. Ha a vércukor értékek ezt ismételten meghaladják akkor kerül sor inzulin kezelés bevezetésére.
Hazánkban a metformin terhességben nem törzskönyvezett, bár nemzetközi adatok ismertek,az USA-ban terhesség alatt is adható.
A 34-35. terhességi hétig a vércukor értékek fokozatos rosszabbodása várható megfelelő diéta mellett is, ezért mindenképpen orvosi felügyeletet, és az orvosi tanácsok betartását javaslom.
üdvözlettel:
Tänczer Tímea