Nyugdíjtámogatás

A vezető pénzügyi tanácsadó válaszol

A vezető pénzügyi tanácsadó válaszol

Szakértőnk nyugdíj - élet-és baleset biztosítással összefüggő témákban segíti olvasóink tájékozódását. Segítségével lehetőség nyílik egy korszerű és pénzügyileg is reális megtérülésű portfólió kialakítására.

 

Tisztelt szakértő! Harminc éves vagyok. Nyugdíjam későbbi támogatására, Ön szerint van e értelme annak, hogy havonta vásároljak 100g 999. Tisztaságú ezüstöt, és évtizedek múlva ha nyúgdíjba vonulok túladjak a felhalmozott mennyiségen, vagy jobban járok ha azt a pénzt, amit ezüstre költenék, egyszerűen gyűjtöm a többi megtakarítással együtt a számlámon? Várom válaszát, köszönettel: Halász Károly

Hozzászólások

Zahorán János
2019. május 20. - 14:34
Tisztelt Halász Károly Úr!
Kedves Károly,

A nyugdíjcélra való öngondoskodási lépése nagyon jó. Tulajdonképp bármilyen rendszeres pénzfélretétel jó lépés ahhoz, hogy megalapozza nyugdíjaskori megélhetését.

A színezüst ára jelenleg 131 - 135 Ft / gramm között mozog. Hogy ez hogyan fog alakulni 35-40 év múlva, azt nem tudom - szerintem senki sem tudja. Egy ilyen lépéshez azonban vagy privátbanki számlára van szüksége, vagy egy jó nagy trezorra. Ezek járulékos költségeit érdemes kivetítenie az ön előtt álló 35-40 évre. A pontos számokat nem ismerem, de meggyőződésem, hogy nyugdíjbiztosítással összemérve mind a hozam, mind a költségek nagyon meggyőzőek a nyugdíjbiztosítás oldalára.

Mellette a nemesfém tranzakciók után nincs SZJA kedvezmény, ami jelenleg a nyugdíjbiztosítások oldalán van.

Nemesfémeket el tud érni akár befektetési alapon keresztül is, amiket törvény által szigorúan kontrollált nyugdíjbiztosítások is kínálnak. Ezek egyik fontos előnye, hogy ha a jövőben emelkedik a nyugdíjkorhatár, akkor azt nem követi (pl. ha úgy dönt, hogy nyugdíjbiztosítást is köt, és a szerződésben rögzítik a 65. éves lejárati kort, akkor ez le is fog járni, függetlenül hogy közben akár évekkel is megemelkedhet a törvényi korhatár.) Itt jár az SZJA kedvezmény, és éves 1,5-2,5% TKM mellett (Teljes Költség Mutató) mindezt könnyen, kényelmesen tudja intézni.

A leírtak azt a célt szolgálják hogy támpontot adjanak egy összehasonlításhoz, illetve hogy amikor tervezi a nyugdíjaskori megélhetés pilléreit, akkor mire érdemes nagyon odafigyelni:
- költségek
- adók, adókedvezmények
- kockázat
- garancia
- kiszolgálás

Ha további kérdése adódik, kérem írjon bátran.

Üdvözlettel a legjobbakat kívánva,