önismeret

Kedves Beáta! 40 éves múltam és úgy gondoltam, tisztában vagyok magammal, nagyjából jó az önértékelésem és ezt az eddigi döntéseim és a környezetem is visszaigazolták. Párkapcsolaton belül a bizalmat nagyra értékelem, úgy érzem, a férjemmel megvan köztünk ez a bizalom. 11 éve vagyunk házasok, előtte 4 évig "jártunk". Nem vágyom másra, mégis jól esnek a másoktól kapott bókok, rákattantam a pikáns chatelésre, a barátnőmmel is sokat beszélünk a szexről. Társaságban felvillanyoz, ha megnéznek, sőt vadászom az elismerő pillantásokat. Jól esik ez az egész, közben meg lelkiismeret-furdalásom van, pedig eszembe sem jutna megcsalni a férjem. Mi van velem?

Hozzászólások

Ladányi Beáta
2018. december 09. - 22:58
Kedves Kérdező, így rövid levele alapján nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy „Mi van velem?” Ehhez szükséges lenne egy tanácsadás során a személyes beszélgetésre, hogy együtt jobban lássunk rá a helyzetére és a meghúzódó, mögöttes okokra.
Így most csak pár általános tényezőt tudok megírni:
Számtalan esetben kerülnek hasonló helyzetbe 40 éves kor környékén párkapcsolatban élő emberek, szóval egyáltalán nem egyedi a helyzete.
Bókok kérdése – lássuk be, kinek ne esnének jól?  Még a férfiaknak is szükségük van rá, a nőknek meg különösen jól esik a figyelem és a visszajelzés, a pozitív megerősítés, hogy valaki vonzónak találja őket, hogy kívánatosnak tartják őket.
Semmi sem édesebb, mint akár váratlanul bókokat kapni a partnerünktől, hogy milyen szépen nézünk ki, hogy még mindig mennyire vonzódik hozzánk.
Alapvetően ezeket a megerősítéseket a saját párjától meg kellene kapnia, azonban a legtöbb hosszantartó kapcsolatból ezek a dicséretek már kikopnak, a férfiakban már nem lobog a vadászösztön és egyszerűen már megszokott számukra, hogy a saját párjuk szép és csinos, feleslegesnek gondolják ezt újra és újra elismételni.
Ha a partner csak ritkán, vagy már egyáltalán nem ad ilyen visszajelzést, az károsíthatja az egészséges önképet, valamint egy piros zászló is lehet, mely felhívja a kapcsolatukban fellépő problémára a figyelmet, hogy esetleg érzelmileg eltávolodtak egymástól. Ugyanakkor ez a vészjelzés lehet pozitív is, amikor a pár tagjai közösen elkezdenek tevékenyen szerepet vállalni abban, hogy helyrehozzák a kapcsolatukat.
Nagyon sok ilyen esetben, ha ezt nem kapja meg a nő, akkor elkezdi máshol keresni.
Nem írt a levelében arról, hogy ez pontosan hogy működik a kapcsolatukban.
Rövid levele alapján is felmerül mindezen felül még pár kérdés, ami alapján érdemes lenne megvizsgálni a helyzetet:
Rákattant a pikáns chatelésre – kivel vagy kikkel és mennyire mélyültek el ezek a beszélgetések?
Eszébe sem jutna megcsalni a férjét, mégis lelkiismeretfurdalása van. Az a tapasztalatom, hogy az esetek többségében valakinek túlságosan magasak a saját magával szemben támasztott erkölcsi elvárásai, szabályai, és emiatt van akár indokolatlan esetben is lelkiismeretfurdalása.
Az esetek másik részében viszont a lelkiismeretfurdalás nagyon jól jelzi, hogy tisztában van azzal, hogy amit cselekszik, az helytelen és már átlépte azokat a határokat, amiket a kapcsolatukban közösen meghúztak és már nincs meg a kapcsolatukban az a bizalom, amit levelében is kiemelt, hogy nagyra értékeli.
Amennyiben szeretne a helyzettel kapcsolatban tisztábban látni, segítséget kapni a helyzet megoldásában, bátran keressen meg, akár személyesen!