Nagyító

A szerzőről

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt nemzetközi kapcsolatok szakértő külügyi, külgazdasági rovata. A Nagyító érdekes emberek sztorijai, izgalmas történések elemzései.
Szakértőnk a Corvinus egyetemen diplomázott, szakterülete a diplomácia, valamint az Európai Unió.
Publikációi:
NATO Biztonságpolitikai Corvinák. CKKE, Budapest. [2008].
Nagyító, külügyi, külgazdasági blog 2015-
A CKKE alapító tagja.
Nagyító

Nagyító - Mindeközben Amerikában

Donald Trump megkezdte munkáját a Fehér Házban. Már az első héten számos jel utal arra, hogy semmit sem konyít a nagypolitikához, a folyamatok komplexitásához, egy-egy döntés következményeinek felméréséhez.

Nagyító - 2016 a terror éve

Amennyiben visszatekintünk a 2016-os évre, valójában sok jót nem tudott felvonultatni. Jelen bejegyzés célja, hogy egyfajta aspektusból összefoglaljam a történéseket.

A Brexit margójára

2016. június 24-én, hajnali 6 óra körül biztossá vált, hogy az Egyesült Királyság fokozatosan kilép az Európai Unióból. A britek hozzávetőleg 52%-a szavazott a kilépés mellett.

David Cameron Magyarországon

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron rövid látogatást tett Budapesten 2015. január 7-én. Brit miniszterelnök utoljára 2005-ben tette tiszteletét hazánkban, akkor Tony Blair tárgyalt Gyurcsány Ferenccel. Lássuk a brit sajtó meghatározó képviselőinek reakcióit.

Justin Trudeau – busszal a Parlamentbe

Röviddel hivatali esküjét követően az új kanadai miniszterelnök Justin Pierre James Trudeau és kormányának tagjai egy igazán eredeti módját választották annak, hogy eljussanak az első kabinetülésre.

Carlos Slim Helú – dollár milliárdok nyomában

A Forbes magazin 2015-ös rangsorában a mexikói születésű Carlos Slim a második helyet foglalja el 77,1 milliárd dolláros vagyonával, melyet csak Bill Gates tudott felülmúlni hozzávetőleg 2,1 milliárd dolláros többlettel. Slim 2014-ben adta át a világ leggazdagabb embere címet az amerikai milliárdosnak. Hogyan tehetett szert ilyen hatalmas vagyonra a libanoni ősökkel rendelkező Slim?