Hogyan adóznak az életbiztosítások?

Dátum: 2015. augusztus 17.

Fontos kérdés, mennyibe is kerül ténylegesen egy életbiztosítás. A befizetéseken túl lesznek e egyéb járulékos kiadásaink, kell e adóznunk, vagy éppen adókedvezményben részesülünk? Az életbiztosítás megkötése előtt, lehet, hogy ezekre a szempontokra is érdemes figyelni.

Az adózás szempontjából az életbiztosítás befektetésnek számít, ezért EHO (Egészségügyi Hozzájárulás) és kamatadó köteles.

Életbiztosítás: 10 év után adómentes

A hosszabb távú befektetések adómentesek 10 év után, a 6. év után pedig csökkentett az adózás mértéke; a kamatadó a nyereség 8 %-a, az EHO pedig csak 3 %. Minden egyéb esetben a kamatadó a nyereség 16%-a, az EHO pedig 6%-os mértékű.

adózzon okosan az életbiztositás után

Nézzük a kedvezményeket: a 2014-ben újdonságként megjelenő életbiztosítási forma, a nyugdíjbiztosítás megkötése esetén, az egy adóévben történt befizetések után 20% adókedvezmény - maximum 130 000 forintos határig- vehető igénybe.

Nyugdíjbiztosítás felmondása: a kedvezményeket is vissza kell fizetni

Arra azonban érdemes figyelni, ha ezt a nyugdíjbiztosítást felmondjuk a futamidő lejárta előtt, akkor az igénybe vett kedvezményeket 20%-os büntetőkamattal terhelten kell visszafizetnünk.

Az életbiztosítások típusairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Hozzászólok a cikkhez!