Takarékoskodjunk e a nyugdíjas évekre?

Dátum: 2015. augusztus 17.

Ahogy múlnak az évek, egyre többet gondolok rá: lesz egyáltalán, és ha igen, mennyi lesz a nyugdíjam? Persze, hogy a baráti társaságban is felmerül a kérdés egyre gyakrabban. És naná, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondoljuk a választ is.

A pesszimista az, akinek félig üres a pohár, az optimista félig tele látja. Így van ez valahogy a nyugdíjkérdéssel is.  Van, aki csak legyint rá: „dehogy lesz” és van, aki bizakodik: „ha már egy életen át fizettem a járulékokat, csak kapok vissza belőle”. Hogy mi az igazság, talán senki sem tudja, az viszont tény; amikor néhány éven belül a Ratkó-korszak gyerekei elérik a nyugdíjas kort, még sosem látott kifizetési kényszert jelent a nyugdíj amúgy is törékeny rendszerében.

Nyugdíj és öngondoskodás? Megfontolandó

A kirovó-elosztó rendszereknek - mint amilyen a magyar nyugdíjrendszer is-, nem kedvez a társadalom elöregedése, amit még egyes születési boom is megspékel a közeljövőben. Ezért tanácsos az öngondoskodás lehetőségét a nyugdíjkérdésben is megfontolni.

Nyugdíjbiztosítás, egy új lehetőség

2014-ben került bevezetésre az életbiztosítások új fajtája, nyugdíjbiztosítás néven. Jogi értelmezésben az tekinthető nyugdíjbiztosításnak, mely 2013. 12. 31. után köttetett és a biztosító részéről kifizetési kötelezettséget keletkeztet:

  1. lejárat esetén, mely jelen esetben a nyugdíjkorhatár betöltése
  2. a tényeleges nyugdíja vonulás esetén, ilyen lehet pl. korengedményes nyugdíjazás, stb.
  3. legalább 40%-os rokkantsági fokozatba kerülés esetén
  4. a biztosított halála esetén

Takarékoskodni a biztonságos jövőnk érdekében muszáj

A nyugdíjbiztosítás után évente maximum 130 000 Ft erejéig, 20%-os mértékű adókedvezményt vehetünk igénybe. Vigyázni kell azonban, mert felmondás esetén, az addig igénybe vett kedvezményeket vissza kell fizetni, sőt még további 20% büntetőkamat is terhel minket.

A különféle életbiztosítások adózási szabályairól egyik előző cikkünkben részletesen írtunk.

Az öngondoskodás segít elkerülni a kiszolgáltatottságot

Az öngondoskodás iránti igény fokozatos növekvő tendenciát mutat, hiszen senki sem szeretne kiszolgáltatottá válni idős korára.  Mértékének nyilván keretet szabnak az anyagi lehetőségeink, de ha tudatosan tervezünk és alaposan felkészülünk, mindenki talál egy vállalható mértékű megoldást.

A növekvő életkori átlagok alapján nem nehéz elképzelni, hogy mindenki anyagilag független és egészségben megélt szenior évekre vágyik.

Kedves negyvenesek, ötvenesek, most még nem késő, tessék tájékozódni, érdeklődni és a családdal megbeszélni, melyek a kivitelezhető megoldások az öngondoskodás felé vezető úton.

Hozzászólok a cikkhez!